Hjemmefødsel, dit valg!

Kendt jordemoder, dit ønske?

Kristine Grankvists hjemmefødsel maj 2004

Fredag morgen kl. 8 gik vandet ved at jeg skulle vende mig i sengen. Jeg fik ringet til jordmoder Hanne, som ville komme i løbet af formiddagen. Jeg havde ingen ve´er. Der gik 5 timer før der begyndte at komme nogen. Rene havde tid til frisøren og vi skulle hente vores splinternye bil kl 14 i kbh., så vi skulle også forbi banken og hente en check. Men sådan noget fostervand bliver gendannet hele tiden, så det løb faktisk ud hele tiden, så Rene tog afsted efter at havde gjort hovedrent herhjemme på en time. Jeg var ret rolig, for der skete ikke rigtig noget. Jeg lå og sov det meste af tiden.  Jeg fik tegnblødning og tynd mave, og ved 12 tiden begyndte de første ve'er. Der var 20 min imellem dem og ved 16 tiden var der 15 min. imellem dem. Rene og min mor havde fået hentet vores nye bil og Rene havde fået gjort klar herhjemme med fødekar  o.s.v

KL. 18 kom Hanne igen, det havde jeg glædet mig til, nu skulle jeg rigtig undersøges og jeg var sikkert rigtig langt................men nej, livmoderhalsen var udslettet og jeg var 1 cm åben, men min livmoder var umoden og lå langt tilbage -øv. Nå men undersøgelsen var yderst ubehagelig for hun hev lidt i livmoderen med sin finger og tog så afsted igen.

Så gik jeg i vores eget badekar og ve'erne begyndte at komme med 5 min. mellemrum. Jeg var pavestolt, spiste lidt ind i mellem og snakkede. Jeg var overbevist om at det her gik godt og hurtigt. Ved 20 tiden krævede jeg at Rene ringede til Hanne, for det begyndte at gøre rigtig ondt nu, hun kom sammen med min far og Birgit, min mor havde været her hele tiden. ( Rosa er hos sin mor i denne uge) Så kl. 21 var jeg 3cm åben og gik i vores store badekar. Jeg var rimlig fortrøstningsfuld, jeg havde læst den ene mere fantastiske beretning om hvordan kvinder havde åbnet sig 6-7 cm på en time fordi man slapper så godt af i det varme vand.

HDa Frederik og Mary inde i stuen dansede brudevals krævede jeg at blive undersøgt. Jeg ville på hospitalet jeg kunne ikke mere det gjorde bare for ondt. Hanne undersøgte mig, jeg var 5 cm åben men livmoderen var blød hun varslede resten af huset om at det godt kunne gå hen og blive morgen inden jeg fødte, det sagde hun heldigvis ikke højt, så jeg kunne høre det, men jeg kunne selv regne, jeg manglede stadig 5 cm, en overgangsfase og en pressefase, og jeg pev. Jeg ville ikke mere, jeg ville have kejsersnit!!! Rene og Hanne var ikke til at stikke i, så jeg blev voldsomt sur og vred og gik ud i badeværelset under bruseren. Pludselig var det ikke så svært at bevæge sig efter at have hørt på al deres bedreviden. Nå men kl var vel lidt over midnat og jeg stod under bruseren og skreg, det gjorde rigtig ondt, da jeg rejste mig begyndte ve'erne at komme med 2 min. mellem mod 4 før, jeg tror tyngdekraften gjorde sit. Jeg stod under bruseren i ca. en times tid, så begyndte jeg at få pr! esseve'er, så satte jeg mig på toilettet. Jeg blev nødtil at holde lidt igen to gange for ellers troede jeg min skede ville sprænge, men så sagde Hanne at nu kunne jeg selv bestemme hvornår jeg ville føde. Rene spurgte hvad jeg skulle gøre når barnet kom. Hanne svarede, at så skulle jeg bare rejse mig op, lægge en hånd på hovedet og tage imod hende, når det kom ud.

Jeg slappede af og tænkte så er det nu, det er ret utroligt de fortalte mig, at der var en pause på 6min. Så kom  ve'en og jeg pressede mens jeg holdt hånden på hovedet og jeg kunne mærke at det ikke gik, så rejste jeg mig op og satte det ene ben op på toilettet og tænkte så det er nu eller aldrig, mens jeg pressede alt hvad jeg kunne og tog selv imod hende da hun kom ud.

Se det var jeg og er jeg rigtig stolt over:-) Så kl. 01.19 natten mellem fredag og lørdag blev vores lille pige født. Rene og Hanne ville have at jeg skulle se hvad det blev, men da jeg løftede håndklædet var der en navlestreng imellem, så det kunne jeg ikke overskue, så det var dem der rodede rundt med hende.

Jeg har fået nogen hudoverskrabninger, men er ikke gået i stykker. Hun blev undersøgt og alt var fint. Hun er 49cm lang og vejer 3,3kg. Det var dejligt. Hele familien drak champagne og snakkede. Hanne gik kl. 4.  Hvorefter vi 3 gik ind og lagde os i vores rene sengetøj og sov til næste morgen.

Vi tror, hun kommer til at hedde Mejse Le Grankvist, men det er ikke endeligt.

Lørdag tog vi på hospitalet, fordi jeg skulle have en indsprøjtning (anti-D). Det er fordi Mejse og jeg ikke har samme blodtype. Da vi kom op på hospitalet blev vi modtaget af nogle rigtig søde jordmødre og blev ført ind på en lækker stor fødestue. Jeg tror, vi begge to tænkte, her er der meget rart, der kunne vi da godt have født. Men men men det var kun lige til jeg kom ned at sidde og fik kigget mig omkring. Der var slanger, rør og flasker og det gik op for mig, at hvis jeg skulle have født på hospitalet, ville jeg have brugt al min energi på at få noget smertestillende fremfor at føde. Jeg havde så ondt af migselv, mens jeg lå i fødekaret, og det var kun fordi der ikke var andre muligheder, at jeg tog mig sammen og fik det overstået. 

Jeg havde aldrig overvejet en hjemmefødsel før jeg læste en artikel om Hanne, men det var den mest fantastiske oplevelse. Det var René og min fødsel, det var os der gjorde det med vores familie omkring os og Hannes kærlige støtte. Det er vi stolte over.

Min mail adresse er kristine@grankvist.dk send endelig en mail hvis I har nogen spørgsmål.